Egy lépésre az Ifjúsági Olimpiától

Barcelonában rendezik meg a kajak-kenusok ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyét. Ide azok a versenyzők juthattak ki, akik előbb a sukorói előválogatón, majd a budapesti keretszűkítőn, végül az olaszországi Sabaudiában rendezett válogatón bizonyítottak - azaz szakágukban az első két hely valamelyikét megszerezték. A nyolcak egyike klubunk kenusa Pálla Balázs (edzője Németh Gergő), aki jó eséllyel pályázik, hogy képviselje Magyarországot az októberi Buenos Aires-i korosztályos ötkarikás játékokon. Azon az eseményen, amelyen az eddig elsősorban síkvízhez szokott fiataloknak szlalomban is meg kell mutatniuk tudásukat - ahogyan ez már a válogatókon is szükséges volt.

Egy lépésre az Ifjúsági Olimpiától

Pálla Balázs favoritként, Kurdi Csongor a surranópályáról került be a sabaudiai keretbe, ahol végleg eldőlt: ki utazhat majd Barcelonába. A sukorói válogatóról ugyanis kajakosunk, Csongor a tartalékok közé verekedte be magát a vezető négyes mögé, de a budapesti keretszűkítőn szlalomban annyira jól teljesített, hogy összességében a TOP3-ban végzett - miközben Balázs nyerni tudta az előválogatót. Eztuán utaztak ki két hétre Olaszországba a srácok, hogy immár síkvizen is bizonyítsanak. Az alábbi szabályok szerint rendezték meg a versenyt:

Március 23-án pénteken délelőtt 3 síkvizi futam várt a srácokra, délután pedig 2 szlalom futam. Mindkét szakágban az időket átlagolták, így alakult ki a sorrend. Ezután a helyezési számokat összeadták, és akinek kisebb szám jött ki, az a két versenyző marad versenyben az ifjúsági olimpiáért. Amennyiben holtverseny alakult volna ki, akkor a síkvizi jobb eredmény rangsorolt. Pálla Balázs fölényesen nyert, Kurdi Csongor pedig hatalmasat hajrázott, de végül harmadik lett. Balu az utánpótlássport.hu-nak nyilatkozott:

„Készen állok! Mióta bekerültem a keretbe, azóta erre az eseményre készülök fejben is. Kiválóan sikerült a téli alapozásom. A legtöbbet persze a szlalomot kellett gyakorolnunk, mert ez a szakág teljesen ismeretlen volt mindannyiunknak. Mivel a barcelonai lesz az első nagyobb nemzetközi versenyem, nem tudom, milyen mezőnyre számítsak. Egyáltalán nem érzem magam fáradtnak, sőt minden eddiginél eltökéltebb vagyok.”

Németh Gergő, Balu edzője is tagja volt a felkészítő team-nek a válogatót megelőző edzőtáborban, így nemcsak tanítványát, klubunk kajakosát, Kurdi Csongort is segítette. Ő így értékelt. 

"Balu magabiztos volt, hiszen az öt futamból négyszer is az élen végzett, így a síkvíz után a szlalomot is nyerte és megőrizte a vezető pozíciót. Csongi előtt is le a kalappal, olyat küzdött, hogy megfagyott a levegő, a véksőkig harcolt, de összességében harmadikként végzett"

A barcelonai kvalifikációs versenyt április 12. és 15. között, az ifjúsági olimpiát pedig október 12. és 14. között rendezik az argentin fővárosban.