Balla Virág volt az első Világ Kupa sztrája

Tökéletes hétvégét zártak női kenusaink a montemori Világ Kupán, hiszen négy számban is indultak, de egyetlen más nemzet versenyzője sem előzte meg őket. A párost fölényesen nyerték, az egyéniben pedig rendre Balla Virágé lett az első, Devecseriné Takács Kincsőé pedig a második hely. Két legendánk, Fazekas-Zur Krisztina és Kammerer Zoltán ismét felállhatott a dobogóra, Mayer Keán pedig egy hetedik hellyel köszönt be a felnőtt mezőnybe.

Balla Virág volt az első Világ Kupa sztrája

Négy aranyérmet nyert Balla Virág a montemor-o-velhói Világkupa-versenyen, a győriek kenusa, mindegyik számban (CI 200m, CI 500m, CII 500m, CI 5000m), amelyben rajthoz állt aranyérmes lett. „Hiányérzetem nincs egyáltalán – mondta nevetve a nap végén az MKKSZ hivatalos honlapjának. – Mondjuk végig nekem állt a zászló, hiszen a szél nekem kedvezett. Kétszáz méteren nem fújt egyáltalán, vagyis Kincsővel egyenlő körülmények között tudtunk versenyezni és nagyon jó időt tudtunk evezni. Ahogyan ötszáz párosban is, bár ott Kincsőnek már sokat kellett kormányozni. Az ötezer méteren pedig végképp sajnáltam a jobbosokat, mert amit nekik kellett végigszenvedni, az nem volt egyszerű” – mondta a négyszeres aranyérmes Balla Virág, aki ötszáz párosban minden idők legjobb idejét lapátolta Devecseriné Takács Kincsővel. Szabados Krisztián versenyzői ráadásul ezt tulajdonképpen ellenfél nélkül érték el, de így is végig tudták tartani illetve növelni az növelték az iramot, hiszen több, mint 7(!) mp előnnyel nyertek a mögöttük befutó egység előtt.

„A lányok kimagaslottak a mezőnyből és nem csak az eredményeik miatt, hanem ahogyan kenuztak. A páros kifejezetten jól ment, majd ötven métert vertek a mezőnyre, nagyon ígéretes az, amit mutattak. Virág és Kincső minden idei Világkupán rajthoz áll, ezek a tapasztalatok sokat jelentenek majd elsősorban a kétszáz méteres távon” – mondta ugyancsak a kajakkenusport.hu-nak Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.

Kincső három ezüstje mellett Kammerer Zoltán is begyűjtött egy ilyen medált, új párjával Bárdfalvi Márkkal 500 méteren másodikak lettek. De a háromszoros olimpiai bajnok nemcsak itt volt érdekelt. A londoni ezüstnégyes ugyanis újra összeállt - igaz ezúttal már a sikereket hozó táv felét kellett csak evezniük. Bár saját bevallásuk szerint nem sikerült a rajtjuk, ettől függetlenül nagyszerű pályát ment a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel egység - harmadik helyen értek célba. Ugyancsak harmadik lett ötszáz egyesben Fazekas-Zur Krisztina, aki bejutott a sprinttáv döntőjébe is, ott a hetedik helyet szerezte meg. Ugyancsak hetedik lett élete első felnőtt Világ Kupa versenyén Mayer Keán, ifjú kajakosunk Petró Erikkel ezer méteren párosban jutott be a döntőbe, ami ugyancsak nagyszerű eredmény.

Mindent összegezve valamennyi versenyzőnk elégedetten jöhet haza Portugáliából, hogy jövő hét végén már Szegeden bizonyíthassanak. A montemori küldöttségből csak Mayer Keán hagyja ki a következő hétvégét, ellenben ott lesz a mezőnyben Bordács Blanka, Varga Dávid, Horváth Bence, Gacsal Ákos, Mozgi Milán és Lantos Ádám is, azaz összesn tíz kajakosnak és kenusnak szurkolhatunk majd az év egyik legrangosabb hazai versenyén.