Az első győri ikerpár az Európa-bajnokságon

Lazúr Margaréta és Lazúr Barnabás első alkalommal képviseli együtt a magyar színeket Európa-bajnokságon. Mindez azért érdekes, mert viszonylag ritka, hogy ikrek jutnak el egy sportágban ilyen magas szintre. Mindketten elsősorban sprinterek, így Barni kétszáz méteren párosban, míg Szöszi ötszáz méteren négyesben - tehát az olimpiai csapathajóban - áll majd rajthoz a belgrádi Ifjúsági Kajak-Kenu Európa-bajnokságon. Ha pedig a Lazúr ikrek lány tagja is ott van, akkor a vidámság is garantált - egy csapatban mindig kell, hogy legyen, aki mindig mosolyog, az ugyanis előbb-utóbb átragad a többiekre akkor is, amikor éppen valakinek rossz kedve van. Azóta persze már azt is tudjuk, az első akadályokat mindketten sikerrel vették, így a vasárnapi döntőben ott lesz a Szendy Lilla - Lazúr Margaréta - Gamsjager Lisa-Maria - Gábor Netta valamint a Nikodém Patrik - Lazúr Barnabás egység is. A mosolyra mindenkinek minden oka megvan!

Az első győri ikerpár az Európa-bajnokságon

- Ti mikor kezdtetek kajakozni, egyáltalán egyszerre jöttetek le a vízre?

LM: Amikor a Barni elkezdett kajakozni anya engem is lehozott a Vízitelepre, de én nem akartam még vízre menni. De aztán olyan sokat jöttem, hogy egyszer csak kedvet kaptam hozzá. 

LB: Egy fél évvel kezdtem el hamarabb kajakozni, mint Szöszi. Én mondtam egy idő után, ha már annyit itt van, akkor jöjjön akkor ő is edzésre. Az első két évet így együtt töltöttük Borsodi Gézánál, aki nekem az első pillanattól az edzőm, aztán ő átkerült Horváth Istvánhoz, de ettől függetlenül továbbra is együtt jártunk edzésekre.

- Mi fogott meg titeket itt?

LB: Kilenc éves voltam akkor, az első dolog, ami megtetszett, hogy a nagy melegben jó a víz közelében lenni. Nagyon jó volt a társaság, sok velem hasonló korú srác volt a csapatban, akikkel hamar megtaláltuk a közös hangot.

LM: Szerettem itt lenni mindig. Azt már nem tudnám megmondani, hogy miket csináltunk, de itt soha nem volt unalmas.

- Barni említetted, hogy Géza bá' az első, és máig egyetlen edződ. Az akkori csapatból hányan maradtatok?

LB: Hárman. Mayer Keán és Erdőssy Csaba  és én. Nekik idén sokkal nehezebb dolguk van, hiszen már az U23-as mezőnyhöz tartoznak, én utolsó éves ifi vagyok, tehát amíg én az idősebb, talán rutinosabb versenyzők közé tartozom a korosztályban, nekik nehezebb felvenni a versenyt, de látom, hogy sokat tesznek érte, és ez engem is motivál.

- Az ikreknél gyakori, hogy előnyt tudnak kovácsolni abból, hogy egyformák, nyilván ez a lehetőség nálatok nem áll fenn.

LM: Hát nem. Igazából nem is tudják sokan, hogy ikrek vagyunk, sőt, amikor elmondjuk nekik akkor sokan csodálkoznak. Nyilván a nevünk miatt tudják, hogy van közünk egymáshoz, talán testvérek is vagyunk, de hogy egyszerre születtünk azt elsőre senki nem sejti. Korában úgy volt, hogy majd külön suliba járunk, de aztán Mórások lettünk mind a ketten.

- A Móra jó választás volt?

LB: Egy sportolónak szerintem jó választás, mert sokan vagyunk, és a korábbi években is rengetegen jártak oda. Tanulni is kell, ezt nem ússzuk meg, de miután sok hozzánk hasonló versenyző nőtt ott fel, így tudják mivel jár az, ha valaki élsportoló szeretne lenni. A verseny előtti négy hétig még sok edzés van, így a délelőtti órák közül mindig ki kell hagyni, de van lehetőség arra, hogy be tudjuk pótolni. Aztán ott vannak az edzőtáborok, idén például Dél-Afrikában voltunk. Hát az a négy hét az felejthetetlen marad számomra, remélem lesz még ilyen. Nagyon nagy élményt ad számomra az, hogy a sport mellett sok helyre eljuthat az ember, itt nyilván attól függően, hogy mi a feladat és mennyi ideig maradunk körül tudunk nézni. Ez szerintem fontos, mert olyan élményekhez jutunk, amihez nem biztos, hogy az élsport nélkül hozzájutnánk.

- Annak, amit ti elértetek, szerintetek minek van nagyobb szerepe. A tehetségnek vagy a szorgalomnak?

LB: Szerintem a tehetségem nagyon sokáig nagyobb volt, mint a szorgalmam, mert az első időszakban megcsináltam amit kell, de olyan túl sok energiát nem fektettem bele. Másfél éve veszem igazán komolyan, és azzal, hogy két egymást követő éven kijutottam az Európa-bajnokságra jó visszajelzés, hogy megéri ezt így csinálni.

LM: Az elmúlt két évben nem jöttek úgy az eredményeim, ahogy szerettem volna, egy kicsit el voltam keseredve, de ez az EB szereplés most olyan löketet adott számomra, hogy még jobb a hangulatom és még motiváltabb vagyok.

LB: Én is láttam, hogy Szöszi milyen sokat megtett, hogy idáig eljusson. Kicsit irigyeltem is a válogatónál, hiszen ő már rég kvalifikált az EB-re, amikor nekem még két nap volt a döntőig. Jó motiváció is volt számomra, hogy neki sikerült, ilyen szempontból is nekem nagyon jól jött az ő sikere.

LM: A válogatón amikor nem sikerült Barninak az egyes én is szomorú voltam, és nagyon izgultam, mikor párost mentek, hogy sikerüljön, úgyhogy ott kiabáltam a parton neki. Az nagyon jó érzés volt, amikor megnyerték, és tudtam, hogy ő is jöhet az EB-re.

- Most először lesztek ott együtt egy Európa-bajnokságon, korábban az ORV-n már mindketten szerepeltetek. Ilyen szempontból Barni, ugye te vagy a rutinosabb.

LB: Az első komolyabb nemzetközi versenyem az Olimpiai Reménységek Versenye volt. 2015-ben döntőbe kerültem KI 200 méteren, újoncként megismerhettem a mezőnyt, a légkört. A tavalyi az már sokkal jobban sikerült, ott érmet is nyertünk párosban, és Mayer Keánnal az Európa-bajnokságon is bejutottunk KII 200 méteren a döntőbe, ahol kilencedikek lettünk. Remélem idén előre tudunk lépni. Nikodém Patrik a csapattársam. Ő adja a csapásszámot, figyeli, hogy jól jöjjünk ki a rajtból én meg próbálom a lehető legpontosabban lekövetni és az erőt hozzáadni, hogy menjünk, ahogy tudunk.

LM: Az év eleje az nem a legjobban kezdődött, februárban még kórházban is voltam, de amikor márciusban mentünk melegvizi táborba, ott voltak mélypontok, de szerencsére egyre jobban kezdtem kijönni ebből. A rangsoroló adta vissza az első olyan jelzést, hogy ebből az évből lehet valami, amikor egyesben jó helyen végeztem kétszáz méteren. Beszéltünk edzőmmel, Kadler Viktorral, hogy egy csapathajót érdemes lenne kiállítani. Az edzéseken már olyan időket mentünk, hogy bíztunk a sikerben, és amikor a válogatón áthaladtunk a célvonalon olyan örömmámor futott át rajtam, hogy az leírhatatlan. Ezt szeretném Belgárdban újra átélni.

A két sportoló elmúlt öt évének legfontosabb eredményei:

LAZÚR BARNABÁS LAZÚR MARGARÉTA
Hazai bajnokságok első helyezései: Hazai bajnokságok első helyezései:

2012. Országos Diákolimpia MK4 Férfi Kölyök 2000m
2012. Vidék Bajnokság K1 Férfi Kölyök 3x200m váltó
2013. Országos Diákolimpia K4 Férfi Kölyök IV. 1000m
2014. Országos Diákolimpia K4 Férfi Serdülő 1000m
2014. Vidék Bajnokság K4 Férfi Serdülő 4000m
2014. Vidék Bajnokság K4 Férfi Serdülő 1000m
2014. Vidék Bajnokság K4 Férfi Serdülő 500m
2014. Vidék Bajnokság K1 Férfi Serdülő V-VI. 3x200m váltó
2014. Serdülő OB K1 Férfi Serdülő V-VI. 3x200m váltó
2015. Országos Diákolimpia K4 Férfi Serdülő U15-U16. 1000m
2015. Serdülő Országos Bajnokság K1 Férfi Serdülő U16. 200m
2016. Ifjúsági Országos Bajnokság K2 Férfi Ifjúsági U17-U18. 200m

2012. Országos Diákolimpia K2 Női Kölyök III. 2000m
2012. Országos Kölyök Bajnokság K2 Női Kölyök III. 4000m
2013. Vidék Bajnokság K2 Női Kölyök IV. 1000m
2013. Országos Kölyök Bajnokság K2 Női Kölyök IV. 4000m
2014. Országos Diákolimpia K4 Női Serdülő 500m
2014. Vidék Bajnokság K1 Női Serdülő V-VI. 3x200m váltó
2016. Ifjúsági OB  K2 Női Ifjúsági U17-U18. 200m

 

 

Nemzetközi versenyek: Nemzetközi versenyek:

2016. ORV K1 Férfi 200m (1999) 8. hely

2016. Ifjúsági Európa-bajnokság K2 Férfi 200 m 9. hely

2016. ORV K2 Férfi 200m (1999) 2. hely

2016. ORV K2 Férfi 500m (1999) 5. hely

2016. ORV K4 Női 200 m (1999-2001) 5. hely