Felmentették a vádak alól Horváth Bencét és Szomolányi Mátét. Nem bűnösök, nem doppingoltak!

A mai nap pontot tett a nyár óta húzódó vizsgálatra a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Fegyelmi Bizottsága, miután meghallgatta az érintetteket és megtekintette az ügyben kijelölt szakértők véleményét. Az FB mindkét sportoló versenyzési jogát visszaadta, és az ellenük felhozott vádak alól felmentette őket.

Felmentették a vádak alól Horváth Bencét és Szomolányi Mátét. Nem bűnösök, nem doppingoltak!

Mint ismeretes 2016. augusztus 1-jén Horváth Bencét és Szomolányi Mátét az MKKSZ elnöksége saját hatáskörében azonnali hatállyal kizárta az olimpiai keretből, így a két sportoló nem indulhatott Rióban. Az ügyben etikai vétséget állapítottak meg náluk, mert a Magyar Antidopping Csoport tájékoztatása szerint atipikus mintát produkáltak a doppingvizsgálat során. A WADA laboratóriumába küldött ellenőrző vizsgálat a gyanúsnak vélt leleteket újravizsgálta, ám doppingvétséget nem állapított meg. A  Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség így nem indított egyikük ellen sem eljárást, hiszen mintájukat mindannyiszor negatívnak találta. Mindez az eredmény egyébként a sportolók adatlapján már az olimpia előtt megjelent.

Az Fegyelmi Bizottság szerint sem Horváth Bence, sem Szomolányi Máté esetében nem állapítható meg az, amivel az olimpiai keretből történő kizárásuk alkalmával meggyanúsították őket. A döntést az ügyben valamennyi érintett személy elfogadta.

"Örülök, hogy végre pont került az ügyünk végére, és kiderült, hogy az, amivel megvádoltak bennünket az nem volt igaz. Senkinek nem kívánom azt a napot és az azt követő időszakot, hogy átélje, hiszen álmainktól fosztottak meg bennünket, és még időt sem hagytak nekünk, hogy bebizonyítsuk ártatlanságunkat. Nagyon köszönjük mindazoknak, akik ebben az időszakban is kitartottak mellettünk, büszkék vagyunk, hogy ők voltak sporttársaink közül is a többségben." - mondta a döntést követően Szomolányi Máté.

"Tekintettel arra, hogy itt a karácsony, a következő hetekben mi is a szeretteinkkel szeretnénk foglalkozni, így azzal kapcsolatban, hogy mit hoz a folytatás arról nem tudunk nyilatkozni, januárban majd döntünk erről is. Októberben már újra elkezdtük az edzéseket, mert nem mondunk le az álmainkról. Bízunk abban, hogy ismét olyan formát tudunk nyújtani, amivel képesek lehetünk arra, hogy újra bebizonyítsuk: a vízen nincsen nálunk gyorsabb. Hiszen ez már tavaly is sikerült." - tette hozzá Horváth Bence

"Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen több, mint négy hónapja már ismerjük a WADA eredményét, ugyanakkor meg kellett várnunk ezt a döntést. Hogy milyen nagyszerű emberekről beszélünk azért had mondjam el, hogy már a felfüggesztésük után, amikor nyilvánvaló vált számukra, hogy nem lehetnek ott az olimpián, de a csoportból Somorácz Tamás az utazó keretben volt, az indulás előtti napokban még így is jöttek segíteni neki a felkészülésben, mert tudták, hogy Sominak és a csapatnak szüksége van rájuk." - nyilatkozta Tokár Krisztián, a sportolók edzője.

Szomolányi Máté KII, Horváth Bence KI és KII 200 méteren indult volna az olimpiai játékokon. Utóbbi versenyszámban a nyári Európa-bajnokságon a második helyen végeztek. A K II 200 méter a tokiói programban már nem szerepel.